Volle grond

Volle grond

Voor toepassingen in de volle grondsteelten is een stevig doek nodig met de mogelijkheden voor de boer om specifieke eisen van het doek naar behoefte te kiezen. Sterkte, hygrometrie, licht- en luchtdoorlatendheid en duurzaamheid zijn erg belangrijk. 

Knollen

Knollen ►

Gewoonlijk geplant in de winter en beschermd tot eind april. Vroege aardappelen zijn het meest bekende voorbeeld van deze gewassen.

Knollen worden meestal geteeld op wachtbedden en hebben een sterke vegetatieve groei.

KnollenVroege aardappelen

Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassen ►

Deze categorie bevat bijvoorbeeld groenten als radijs, wortelen en groenten die behoren tot de familie van de ui. Al deze groenten worden voornamelijk gezaaid. De groei en opbrengst van dit gewastype kan worden verbeterd door een goede bodemstructuur die de vereiste vochtbalans behoudt om het kiemgehalte te verhogen. 

Vliesdoek met een goede homogeniteit kan schade en verdrukking in de bodemstructuur voorkomen. In combinatie met regen kan korstvorming van de bodem het voor zaailingen moeilijk maken op te komen. 

Vliesdoek creëert een goed thermisch effect dat de groei van zaailingen verbeterd.

Wortel- en knolgewassenRadijs, Koolraap, Knolraap/meiraap, Wortelen / Peen, Uien, Venkel, Knolselderij, Bieten

Fruit-groenten, Cucurbitaceae en zachtfruit

Fruit-groenten, Cucurbitaceae en zachtfruit ►

Deze categorie bestaat bijvoorbeeld uit aardbeien en groenten uit de komkommerfamilie als pompoen, meloen, komkommer en courgette. Deze planten hebben ruwe bladeren en stelen welke het vliesdoek kunnen beschadigen. Ons doek verhoogt de temperatuur en de vochtbalans van de bodem en versneld herstel van de groenten, die vaak zijn geplant. In het algemeen hebben ze een belangrijke vegetatieve ontwikkeling.

Fruit-groenten, Cucurbitaceae en zachtfruitAardbeien, Courgette

Blad-, knol- en bolgroenten

Blad-, knol- en bolgroenten ►

Deze groenten kunnen zowel worden gezaaid als geplant. Geplante gewassen zijn over het algemeen gevoelig voor veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Door het gebruikt van vliesdoek kan het het risico van deze veranderingen aanzienlijk worden gereduceerd. Gezaaide gewassen behoeven een doek dat korstvorming reduceert en een vochtig en thermisch effect behoudt voor uniforme kieming. In het algemeen hebben ze een belangrijke vegetatieve ontwikkeling.

 

Blad-, knol- en bolgroenten Andijvie, Asperges, Prei, Sla, Spinazie, Peterselie, Veldsla, Witlof

Stengelgewassen

Stengelgewassen ►

Omdat suikermais een sterke verticale groei kent, van meer dan 2 meter hoogte, is een doek met hoge rekbaarheid vereist. Deze gezaaide groente benodigd een doek dat hygrometrie behoudt dat nodig is voor een verbeterde kieming én homogeniteit dat schade en verdrukking van de bodemstructuur voorkomt. Het gewas heeft ook een goed thermisch klimaat nodig dat de groei van de zaailingen optimaliseert.

StengelgewassenSuikermais

Brassica gewas

Brassica gewas ►

Deze groenten worden geplant in maart-april en afgedekt met vliesdoek om de wortelgroei te verbeteren. Gedurende 4 tot 6 weken afhankelijk van het soort gewas. In dit seizoen is de bodemtemperatuur nog laag welke een snelle wortelgroei beperkt en koude wind remt de vegetatieve groei van de plant. De combinatie van het effect dat het vliesdoek heeft als zowel windbreker en deken ineen zorgt voor een snelle groei en effectieve bescherming van het blad.

Brassica gewasKool, Broccoli, Koolrabi, Bloemkool

Peulvruchten

Peulvruchten ►

Erwten en bonen worden meestal afgedekt vanaf het eind van de winter tot aan midden mei. De homogeniteit van de kieming is de sleutel voor een geslaagde zaai. Vliesdoek verhoogt de uniformiteit en de snelheid van de kieming door de bodemstructuur en vochtigheid te behouden en de temperatuur te verhogen.

PeulvruchtenBonen, Erwten

Siergewassen

Siergewassen ►

Vliesdoek wordt gebruikt voor het overwinteren van planten in bakken en verzekerd een optimale bescherming in de winter tegen :

  • afbreken van blootgestelde delen van de plant (vorst, sneeuw, wind)
  • uitdroging van de twijgen, knoppen en blad (coniferen en groenblijvers)
  • afbreken van takken
  • verstikken van de wortels
  • bevriezing van de plant
  • plotselinge temperatuurswisselingen

Tevens helpt het nieuw ingezaaide gazonnen te beschermen en gazonnen die zijn bijgezaaid.

Siergewassen Bomen, struiken en vaste planten, Gazon/gras

Agryl I (12gram/m2)

Agryl I (12gram/m2) ►

Agryl I is ontwikkeld voor het beschermen van gewas tegen insecten. 

Ontwikkelt als een zeer lichtgewicht product. Het doek geeft een hoge luchtcirculatie en warmte afvoer. Dit Agryl is geschikt voor velen gewassen. Ook is het gebruikt van vliesdoek beter voor het milieu, omdat u geen chemische producten meer nodig heeft om u gewas te beschermen tegen insecten. 

Lengte Breedte lijmnaden Breedte
250m - 4.5m (GR)
250m - 6.5m (GR)
250m - 11m (GR)
(GR) Geen Randversterking (R) Randversterking

Agryl P17 (17gram/m2)

Agryl P17 (17gram/m2) ►

Agryl 17 – is een uniek product en combineert de open structuur en zijn ademend vermogen, welke benodigd zijn voor een sterke groei. Het doek is geschikt voor een breed scala aan landbouwgewassen en wordt veel gebruikt in het landbouw milieu. Agryl 17 wordt al meer dan 30 jaar gebruikt in meer dan 40 landen wereldwijd.

Lengte Breedte lijmnaden Breedte
250m 2.2m (GR) 4.1m (GR)
250m - 6.5m (GR)
250m - 8.5m (GR)
250m - 10.5m (R)
250m - 12.75m (R)
250m - 16m (R)
(GR) Geen Randversterking (R) Randversterking

Novagryl P22 (22gram/m2)

Novagryl P22 (22gram/m2) ►

Dit product biedt extra duurzaamheid en thermiciteit voor gebieden waar het gewas voortdurend wordt blootgesteld aan kou en wind. Dit betreft voornamelijk de meer noordelijk gelegen landen, waar gevoelige gewassen worden geplant in een koud klimaat en bij installaties met aanzienlijke blootstelling van wind.

Lengte Breedte lijmnaden Breedte
250m - 6.60m (GR)
250m - 10.50m (R)
250m - 12.75m (R)
(GR) Geen Randversterking (R) Randversterking

Novagryl P30 (30gram/m2)

Novagryl P30 (30gram/m2) ►

Gewassen die overwinteren worden vaak blootgesteld aan hoge temperatuurverschillen en aan beschadigende combinaties van regen, wind en vorst. Novagryl P30 biedt een hoge thermische efficiëntie van 24%, dit is 3 maal hoger dan een standaard polyethyleen folie. 

Lengte Breedte lijmnaden Breedte
250m - 6.5m (GR)
250m - 10.5m (GR)
(GR) Geen Randversterking (R) Randversterking

Novagryl P60 (60gram/m2)

Novagryl P60 (60gram/m2) ►

Novagryl P60 is ontwikkeld voor een veeleisende toepassing in de winter. Door extra blootstelling en een verticale bevestiging combineert Novagryl P60 een zwaarder gewicht met lucht weerstand om een maximaal thermisch effect te bereiken. 

Lengte Breedte lijmnaden Breedte
100m 1.6m (GR) -
100m 3.2m (GR) -
100m 4.8m (GR) -
(GR) Geen Randversterking (R) Randversterking

Novagryl P19 (19gram/m2)

Novagryl P19 (19gram/m2) ►

Novagryl P19 biedt boeren een alternatief om de bescherming te verbeteren zonder dat het doek zwaarder wordt. Het wordt gefabriceerd in 3 lagen van fijne weefsels, waardoor het een unieke rekbaarheid heeft dat niet is terug te zien in enkel- of dubbellaagsproducten.

Lengte Breedte lijmnaden Breedte
250m 1.5m (GR) 4.0m (GR)
250m - 6.6m (GR)
250m - 8.5m (GR)
250m - 10.5m (R)
250m - 11.3m (R)
250m - 12.1m (R)
250m - 12.8m (R)
250m - 13.6m (R)
250m - 16.0m (R)
250m - 20.4m (R)
(GR) Geen Randversterking (R) Randversterking

Toepassingen en informatie

Agryl producten zijn beschikbaar in 5 standaard sterktes – de keus daarin hangt af van het soort teelt, de ondergrond en de blootstelling. Door de vele soorten standaard- en opmaatgemaakte afmetingen kunnen boeren, tuinders en kwekers kiezen uit breedtes van 3,40 tot 30m breed afhankelijk van de grootte van het af te dekken stuk of perceel. Agryl wordt in een “z” vorm gevouwen voor snel en eenvoudige afwikkelen en neerleggen van het doek. Agryl wordt gemaakt van polypropyleen. Het is egaal, heeft versterkte randen in de grote lengtes waardoor de risico’s van beschadigingen tijdens het leggen worden geminimaliseerd. Het thermische effect is belangrijk om de opbrengst en de uniformiteit van het gewas te vergroten. De keuze voor een doek wordt bepaald door klimaat, soort gewas en de planttijd.